Program Dobry Posiłek

Dieta podstawowa

kwiecień 2024

Dieta podstawowa

marzec 2024

Dieta podstawowa

luty 2024

Dieta podstawowa

styczeń 2024

Dieta podstawowa

grudzień 2023

Dieta podstawowa

listopad 2023

Alergeny

Wykaz alergenów:

GLU  –   zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, kamut, orkisz),

SKR  –    skorupiaki i produkty pochodne,

JAJ   –    jaja i produkty pochodne,

RYB  –   ryby i produkty pochodne,

OZI   –   orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,

SOJ   –   soja i produkty pochodne,

MLE –   mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),

ORZ –   orzechy i produkty pochodne,

SEL  –   seler i produkty pochodne,

GOR –   gorczyca i produkty pochodne,

SEZ   –  nasiona sezamu i produkty pochodne,

DWU –  dwutlenek siarki i siarczyny,

ŁUB  –  łubin i produkty pochodne,

MCK –  mięczaki i produkty pochodne,

 

 

Dieta podstawowa

kwiecień 2024

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jajkiem, rybą i koperkiem 80g (RYB, JAJ, MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Ogórek kiszony 40g,
  • Papryka 30g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Sok marchwiowy 200ml

Obiad

  • Zupa gulaszowa z mięsem drobiowym 350g (GLU, SEL),
  • Ryż na sypko 200g,
  • Mus jabłkowy 100g,
  • Jogurt naturalny 1szt. (MLE),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Kurczak w galarecie 100g (SEL),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Ogórek świeży b/s 30g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2309.90 kcal; Białko ogółem: 85.73 g; Tłuszcz: 89.53 g; Węglowodany ogółem: 314.42 g; Sód:2408.74 mg; suma cukrów prostych: 60.82 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 44.52 g; Błonnik pokarmowy:26.22 g; Potas: 2740.09 mg; Wapń: 538.07 mg; Fosfor: 1342.25 mg; Magnez: 261.74 mg; Żelazo: 11.34 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z ryżem 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek z jabłkiem prażonym i cynamonem 100g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ogórek świeży b/s 30g,
  • Pomidor 40g,
  • Kakao 250ml (MLE)

II Śniadanie

  • Kasza manna z musem truskawkowym 100g (GLU, MLE),

Obiad

  • Zupa kalafiorowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Karkówka pieczona ze śliwką 100g w sosie chrzanowym 100ml (GLU, MLE, DWU),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Papryka 30g,
  • Sałatka jarzynowa 160g (JAJ, SEL, GOR),
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 3230.02 kcal; Białko ogółem: 121.55 g; Tłuszcz: 150.65 g; Węglowodany ogółem: 384.67 g; Sód: 2897.30 mg; suma cukrów prostych: 74.17 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 61.60 g; Błonnik pokarmowy: 38.74 g; Potas: 5161.28 mg; Wapń: 1083.69 mg; Fosfor: 1966.60 mg; Magnez: 393.55 mg; Żelazo: 14.89 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jęczmienną 350ml (GLU, MLE),
  • Bułka graham 1 szt.(GLU),
  • Pieczywo zwykłe 40g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasztet jana wieprzowy 50g (GLU, SOJ, SEL),
  • Twarożek naturalny 80g (MLE),
  • Miód 1szt.,
  • Sałata- liść,
  • Rzodkiewka 30g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Gruszka 1szt.

Obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem 350ml (GLU, SEL),
  • Kurczak duszony w sosie curry 200g (GLU, MLE, SEL),
  • Ryż na sypko 200g,
  • Surówka z białej kapusty 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Zupa krem z marchwi 350ml (GLU, SEL),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2612.71 kcal; Białko ogółem: 82.14 g; Tłuszcz: 117.68 g; Węglowodany ogółem: 336.79 g; Sód: 2841.85 mg; suma cukrów prostych: 55.60 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 51.77 g; Błonnik pokarmowy: 31.76 g; Potas: 4454.58 mg; Wapń: 524.32 mg; Fosfor: 1276.52 mg; Magnez: 339.20 mg; Żelazo: 13.25 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jaglaną 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jaj z natką pietruszki 100g (JAJ, MLE),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Papryka 30g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Koktajl wiśniowy 200ml (MLE)

Obiad

  • Krupnik 350ml (GLU, SEL),
  • Ryba panierowana pieczona 120g (GLU, JAJ, RYB, SEL),
  • Ziemniaki z koperkiem 200g,
  • Surówka z białej kapusty 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Sałatka z drobnym makaronem i ogórkiem 160g (GLU, MLE, DWU),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Pomidor 40g,
  • Rzodkiewka 30g,
  • Herbata ziołowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2979.05 kcal; Białko ogółem: 137.64 g; Tłuszcz: 122.07 g; Węglowodany ogółem: 363.86 g; Sód: 3371.10 mg; suma cukrów prostych: 34.72 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 51.88 g; Błonnik pokarmowy: 33.71 g; Potas: 4997.13 mg; Wapń: 954.04 mg; Fosfor: 2295.61 mg; Magnez: 431.80 mg; Żelazo: 20.29 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Serek wiejski 1szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Dżem 1szt.,
  • Sałata- liść,
  • Ogórek b/s 30g,
  • Herbata ziołowa 250ml

II Śniadanie

  • Banan 1szt.

Obiad

  • Zupa jarzynowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Żeberka pieczone 120g (SEL),
  • Sos własny 100ml (GLU, SEL),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Sałatka grecka 100g (MLE),
  • Herbata owocowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2612.71 kcal; Białko ogółem: 82.14 g; Tłuszcz: 117.68 g; Węglowodany ogółem: 336.79 g; Sód: 2841.85 mg; suma cukrów prostych: 55.60 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 51.77 g; Błonnik pokarmowy: 31.76 g; Potas: 4454.58 mg; Wapń: 524.32 mg; Fosfor: 1276.52 mg; Magnez: 339.20 mg; Żelazo: 13.25 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jęczmienną 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek naturalny niesolony 80g (MLE),
  • Miód 1szt.,
  • Pasztet jana wieprzowy 50g (GLU, SOJ, SEL),
  • Rzodkiewka 30g,
  • Ogórek b/s 30g,
  • Kakao 250ml (MLE)

II śniadanie

  • Sok marchwiowy 200ml

Obiad

  • Zupa krem z białych warzyw 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Kotlet drobiowy w sezamie pieczony 100g (GLU, JAJ, SEZ),
  • Ziemniaki z pietruszką 200g,
  • Surówka z buraczka 150g (GLU),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Ser żółty 20g (MLE) ,
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2640.29 kcal; Białko ogółem: 105.53 g; Tłuszcz: 114.93 g; Węglowodany ogółem: 333.34 g; Sód: 2480.87 mg; suma cukrów prostych: 70.31 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 47.45 g; Błonnik pokarmowy: 38.84 g; Potas: 4684.76 mg; Wapń: 966.14 mg; Fosfor: 1899.37 mg; Magnez: 452.21 mg; Żelazo: 16.36 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jaglaną 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jajkiem, rybą i koperkiem 100g (JAJ, RYB, MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Rzodkiewka 30g,
  • Ogórek b/s 40g,
  • Herbata ziołowa 250ml

II Śniadanie

  • Jabłko 1szt.

Obiad

  • Zupa ogórkowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Pierogi leniwe 300g (GLU, JAJ, MLE),
  • Mus truskawkowy 100g,
  • Jogurt naturalny 1szt. (MLE),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką 160g (GLU, MLE, DWU),
  • Ser żółty 40g (MLE),
  • Dżem 1szt.,
  • Papryka 30g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2962.15 kcal; Białko ogółem: 133.10 g; Tłuszcz: 99.43 g; Węglowodany ogółem: 409.58 g; Sód: 2783.38 mg; suma cukrów prostych: 80.49 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 51.66 g; Błonnik pokarmowy: 29.82 g; Potas: 4171.67 mg; Wapń: 1085.18 mg; Fosfor: 2119.08 mg; Magnez: 382.73 mg; Żelazo: 16.09 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z płatkami owsianymi 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z tuńczyka 100g (RYB,JAJ),
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Papryka 30g,
  • Ogórek kiszony 30g,
  • Herbata owocowa 250ml

II Śniadanie

  • Gruszka 1szt., Serek homogenizowany naturalny 1szt. (MLE)

Obiad

  • Krupnik z kaszy jęczmiennej 350ml (GLU, SEL),
  • Kurczak po chińsku 200g (GLU),
  • Ryż na sypko 200g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Leczo z kurczakiem i cukinią 250g (GLU, SEL),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Pomidor 40g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2653.00 kcal; Białko ogółem: 124.38 g; Tłuszcz: 96.20 g; Węglowodany ogółem: 352.35 g; Sód: 3091.47 mg; suma cukrów prostych: 44.25 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 43.80 g; Błonnik pokarmowy: 32.54 g; Potas: 4373.17 mg; Wapń: 890.29 mg; Fosfor: 2080.65 mg; Magnez: 442.26 mg; Żelazo: 14.73 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jęczmienną 350ml (GLU, MLE),
  • Bułka graham 1szt. (GLU)
  • Pieczywo zwykłe 40g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jaj z natką pietruszki 100g (JAJ, MLE),
  • Dżem 1szt.,
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Rzodkiewka 30g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Koktajl truskawkowy 200ml (MLE),

Obiad

  • Zupa jarzynowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Ryba panierowana pieczona 100g (GLU, JAJ, RYB, SEL),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z białej kapusty i marchwi 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Sałatka jarzynowa 160g (JAJ, SEL, GOR),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Ogórek świeży b/s 30g,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata owocowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2571.74 kcal; Białko ogółem: 102.64 g; Tłuszcz: 117.04 g; Węglowodany ogółem: 310.27 g; Sód: 2877.73 mg; suma cukrów prostych: 50.31 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 42.52 g; Błonnik pokarmowy: 34.38 g; Potas: 4420.09 mg; Wapń: 836.68 mg; Fosfor: 1842.64 mg; Magnez: 361.23 mg; Żelazo: 17.18 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jaglaną 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasztet jana wieprzowy 50g (GLU, SOJ, SEL),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Pomidor 40g,
  • Papryka 30g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Gruszka 1szt.

Obiad

  • Zupa kalafiorowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Makaron penne 200g (GLU) ze szpinakiem 100g (MLE),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek z rzodkiewką 80g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Miód 1szt.,
  • Sałatka z surowych warzyw z sosem winegret 100g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2362.63 kcal; Białko ogółem: 79.02 g; Tłuszcz: 95.02 g; Węglowodany ogółem: 326.11 g; Sód: 2322.48 mg; suma cukrów prostych: 35.07 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 46.88 g; Błonnik pokarmowy: 30.19 g; Potas: 2553.23 mg; Wapń: 636.27 mg; Fosfor: 1320.81 mg; Magnez: 297.62 mg; Żelazo: 14.18 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z płatkami owsianymi 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek z ziarnami i ziołami 100g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Pomidor b/s 40g,
  • Banan 1szt.,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Babka piaskowa 60g (GLU,JAJ)

Obiad

  • Barszcz czerwony 350ml (GLU, SEL, DWU),
  • Schab w majeranku 100g,
  • Sos pietruszkowy 100ml (GLU, MLE),
  • Ziemniaki z koperkiem 200g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ogórek kiszony 30g,
  • Warzywa pieczone 100g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2906.36 kcal; Białko ogółem: 129.45 g; Tłuszcz: 110.46 g; Węglowodany ogółem: 380.25 g; Sód: 2987.46 mg; suma cukrów prostych: 73.09 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 51.12 g; Błonnik pokarmowy: 34.46 g; Potas: 5399.27 mg; Wapń: 939.19 mg; Fosfor: 2043.93 mg; Magnez: 472.50 mg; Żelazo: 15.65 mg

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Dżem 1szt.,
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Rzodkiewka 30g,
  • Sałata- liść,
  • Kawa mleczna 250ml (GLU, MLE)

II Śniadanie

  • Sok marchwiowy 200ml

Obiad

  • Zupa pomidorowa z ryżem 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Kotlet siekany 100g (GLU, JAJ),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z białej kapusty, kukurydzy i pora 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Pasztet jana wieprzowy 50g (GLU, SOJ, SEL),
  • Ogórek świeży b/s 30g,
  • Herbata ziołowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2512.62 kcal; Białko ogółem: 101.39 g; Tłuszcz: 93.87 g; Węglowodany ogółem: 347.19 g; Sód: 2692.35 mg; suma cukrów prostych: 64.44 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 45.50 g; Błonnik pokarmowy: 34.25 g; Potas: 4310.23 mg; Wapń: 678.14 mg; Fosfor: 1626.97 mg; Magnez: 338.08 mg; Żelazo: 13.42 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z ryżem 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Parówka wieprzowa 1 szt. (GLU, SOJ),
  • Ketchup 15g, Ser żółty 20g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Jogurt naturalny 1szt. (MLE),
  • Jabłko 1szt.

Obiad

  • Zupa koperkowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Łopatka pieczona 100g (GLU, SEL),
  • Sos własny 100ml (GLU, SEL),
  • Ziemniaki z koperkiem 200g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Ryba w galarecie 100g (RYB, SEL),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Pomidor b/s 40g,
  • Kisiel z owocem 100g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 3174.42 kcal; Białko ogółem: 119.19 g; Tłuszcz: 144.12 g; Węglowodany ogółem: 347.31 g; Sód: 3754.47 mg; suma cukrów prostych: 58.03 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 68.16 g; Błonnik pokarmowy: 31.00 g; Potas: 4730.77 mg; Wapń: 739.36 mg; Fosfor: 1663.67 mg; Magnez: 340.11 mg; Żelazo: 13.59 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jęczmienną 350ml (GLU, MLE),
  • Bułka graham 1 szt. (GLU),
  • Pieczywo zwykłe 40g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jaj z natką pietruszki 100g (JAJ, MLE),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Miód 1szt.,
  • Rzodkiewka 30g,
  • Ogórek świeży b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Jogurt z musli 1szt. (MLE)

Obiad

  • Zupa jarzynowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Ryba panierowana pieczona 100g (GLU, JAJ, RYB, SEL),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z kiszonej kapusty 150g ,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Sałatka z sosem winegret 100g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2684.66 kcal; Białko ogółem: 115.25 g; Tłuszcz: 122.85 g; Węglowodany ogółem: 310.10 g; Sód: 2987.18 mg; suma cukrów prostych: 43.28 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 48.81 g; Błonnik pokarmowy: 31.67 g; Potas: 4467.83 mg; Wapń: 922.64 mg; Fosfor: 2000.38 mg; Magnez: 356.15 mg; Żelazo: 16.73 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek z ziarnami i ziołami 80g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Dżem 1szt.,
  • Pomidor 40g,
  • Papryka 30g,
  • Herbata owocowa 250ml

II Śniadanie

  • Sok marchwiowy 200ml

Obiad

  • Zupa ogórkowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Kopytka 300g (JAJ),
  • Sos mięsno – pomidorowy 200ml (GLU, MLE),
  • Buraczki gotowane 150g (GLU),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Sałatka z drobnym makaronem i ogórkiem 160g (GLU, MLE, DWU),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 3152.74 kcal; Białko ogółem: 115.77 g; Tłuszcz: 118.30 g; Węglowodany ogółem: 435.69 g; Sód: 3033.73 mg; suma cukrów prostych: 73.42 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 55.76 g; Błonnik pokarmowy: 32.72 g; Potas: 4995.23 mg; Wapń: 609.27 mg; Fosfor: 1708.91 mg; Magnez: 377.14 mg; Żelazo: 18.20 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jaglaną 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Parówka 1szt. (GLU, SOJ),
  • Ketchup 15g,
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Ogórek świeży b/s 30g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Koktajl truskawkowy 200ml (MLE)

Obiad

  • Zupa krem z brokułów 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Kotlet siekany 100g (GLU, JAJ),
  • Ziemniaki z natką pietruszki 200g,
  • Surówka z marchwi i selera 150g (MLE, SEL, DWU),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Kurczak w galarecie 100g (SEL),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ogórek świeży 30g,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata ziołowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2635.82 kcal; Białko ogółem: 118.93 g; Tłuszcz: 103.06 g; Węglowodany ogółem: 308.72 g; Sód: 3492.94 mg; suma cukrów prostych: 35.34 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 52.62 g; Błonnik pokarmowy: 35.33 g; Potas: 4935.17 mg; Wapń: 582.61 mg; Fosfor: 1784.62 mg; Magnez: 410.39 mg; Żelazo: 16.20 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z płatkami owsianymi 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek z jabłkiem prażonym i cynamonem 100g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Rzodkiewka 30g,
  • Ogórek świeży b/s 30g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Sok marchwiowy 200ml

Obiad

  • Zupa pomidorowa z ryżem 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Klopsik faszerowany pieczarką 100g (GLU, JAJ, MLE),
  • Ziemniaki z koperkiem 200g,
  • Surówka z pora i kukurydzy 150g (MLE, GOR),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Serek wiejski 1szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Dżem 1szt.,
  • Papryka 30g,
  • Rzodkiewka 30g,
  • Herbata owocowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2590.81 kcal; Białko ogółem: 95.43 g; Tłuszcz: 100.09 g; Węglowodany ogółem: 362.68 g; Sód: 2359.56 mg; suma cukrów prostych: 68.29 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 43.12 g; Błonnik pokarmowy37.94 g; Potas: 4698.25 mg; Wapń: 768.87 mg; Fosfor: 1758.36 mg; Magnez: 406.46 mg; Żelazo: 14.49 mg;

Dieta podstawowa

marzec 2024

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Dżem 1szt.,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Ogórek kiszony 30g,
  • Herbata ziołowa 250ml

II Śniadanie

  • Jogurt z musli 1szt. (MLE)

Obiad

  • Zupa krem z białych warzyw 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Makaron 200g (GLU),
  • Sos a’la bolognese z marchewką i cukinią 250g (GLU, MLE),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką 160g (GLU, MLE, DWU),
  • Banan 1szt.,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2678.34 kcal; Białko ogółem: 102.60 g; Tłuszcz: 94.99 g; Węglowodany ogółem: 379.39 g; Sód: 2703.28 mg; suma cukrów prostych: 62.32 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 47.14 g; Błonnik pokarmowy: 29.16 g; Potas: 3848.51 mg; Wapń: 756.38 mg; Fosfor: 1536.59 mg; Magnez: 346.28 mg; Żelazo: 12.3 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z płatkami owsianymi 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Twarożek z ziarnami i ziołami 100g (MLE),
  • Pomidor b/s 40g,
  • Ogórek świeży b/s 30g,
  • Kawa mleczna 250ml (GLU, MLE)

II Śniadanie

  • Sok warzywny 200 ml

Obiad

  • Zupa ogórkowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Żeberka pieczone 120g (SEL),
  • Sos pieczeniowy 100ml (GLU, SEL),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z pora z kukurydzą 150g (MLE, GOR),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasztet jana wieprzowy 80g (GLU, SOJ, SEL),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Papryka 30g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 3135.06 kcal; Białko ogółem: 121.19 g; Tłuszcz: 158.07 g; Węglowodany ogółem: 345.84 g; Sód: 4532.57 mg; suma cukrów prostych: 59.37 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 64.96 g; Błonnik pokarmowy: 38.92 g; Potas: 5570.56 mg; Wapń: 1002.06 mg; Fosfor: 2092.18 mg; Magnez: 475.35 mg; Żelazo: 19.22 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z ryżem 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jajkiem, rybą i koperkiem 80g (JAJ, RYB, MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Rzodkiewka 30g,
  • Sałata- liść,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Serek homogenizowany owocowy 1szt. (MLE)

Obiad

  • Zupa kalafiorowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Kotlet meksykański 100g (GLU, JAJ),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z marchwi 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Ogórek b/s 40g,
  • Pieczone warzywa z ziołami 100g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2679.86 kcal; Białko ogółem: 123.41 g; Tłuszcz: 117.11 g; Węglowodany ogółem: 315.70 g; Sód: 2852.01 mg; suma cukrów prostych: 61.94 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 53.27 g; Błonnik pokarmowy: 34.28 g; Potas: 4447.60 mg; Wapń: 839.86 mg; Fosfor: 1926.01 mg; Magnez: 342.45 mg; Żelazo: 14.31 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Serek wiejski 1szt. (MLE),
  • Miód 1szt.,
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Papryka 30g,
  • Sałata- liść,
  • Kakao 250ml (MLE)

II Śniadanie

  • Gruszka 1szt.

Obiad

  • Zupa jarzynowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Kotlet z piersi kurczaka w sezamie pieczony 100g (GLU, JAJ, SEZ),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Sałatka brokułowa z jajkiem 160g (JAJ, MLE, GOR),
  • Ogórek świeży b/s 30g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2710.81 kcal; Białko ogółem: 109.02 g; Tłuszcz: 119.56 g; Węglowodany ogółem: 333.13 g; Sód: 2449.92 mg; suma cukrów prostych: 38.53 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 46.66 g; Błonnik pokarmowy: 34.66 g; Potas: 4830.90 mg; Wapń: 832.44 mg; Fosfor: 1828.03 mg; Magnez: 395.58 mg; Żelazo: 14.03 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jęczmienną 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo mieszane 40g (GLU),
  • Bułka graham 1 szt. (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jaj z natką pietruszki 100g (JAJ, MLE),
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Dżem 1szt.,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Koktajl truskawkowy 200ml (MLE)

Obiad

  • Zupa ziemniaczana 350ml (GLU, MLE, SEL, DWU),
  • Kotlet rybny 100g (GLU, RYB, JAJ, SEL),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka colesław 150g (MLE, GOR),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Sałatka jarzynowa 160g (MLE, SEL, GOR),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Ser żółty 40g (MLE),
  • Ogórek b/s 30g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2695.87 kcal; Białko ogółem: 104.35 g; Tłuszcz: 118.38 g; Węglowodany ogółem: 335.80 g; Sód: 2768.75 mg; suma cukrów prostych: 44.82 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 44.58 g; Błonnik pokarmowy: 33.84 g; Potas: 4449.76 mg; Wapń: 972.57 mg; Fosfor: 1871.10 mg; Magnez: 363.68 mg; Żelazo: 15.49 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jaglaną 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasztet jana wieprzowy 50g (GLU, SOJ, SEL),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Rzodkiewka 30g,
  • Ogórek świeży b/s 30g,
  • Herbata ziołowa 250ml

II Śniadanie

  • Kefir 200 ml (MLE),
  • Mandarynka 1 szt.

Obiad

  • Zupa koperkowa 350ml (GLU, SEL),
  • Łopatka pieczona 100g (GLU, SEL),
  • Sos własny 100ml (GLU, SEL),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z buraczka 150g (GLU),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Kurczak w galarecie 100g (SEL),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Pasta warzywna 80g (SEL),
  • Papryka 30g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2784.63 kcal; Białko ogółem: 105.61 g; Tłuszcz: 132.73 g; Węglowodany ogółem: 322.16 g; Sód: 3169.76 mg; suma cukrów prostych: 43.87 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 57.64 g; Błonnik pokarmowy: 31.18 g; Potas: 4313.69 mg; Wapń: 672.53 mg; Fosfor: 1555.12 mg; Magnez: 371.64 m

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Parówka 1 szt. (GLU, SOJ),
  • Ketchup 15g,
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Ogórek kiszony 30g,
  • Sałata- liść,
  • Kawa mleczna 250ml (GLU, MLE)

II Śniadanie

  • Banan 1szt.

Obiad

  • Krupnik z kaszą jęczmienną 350ml (GLU, SEL),
  • Kawałki kurczaka 100g duszone w sosie śmietanowo-brokułowym 180g (MLE),
  • Makaron penne 200g (GLU),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Leczo z dynią, cukinią i mięsem 250g (GLU, SEL),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Pomidor 40g,
  • Budyń śmietankowy z musem wiśniowym 100g (MLE),
  • Herbata ziołowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 3108.00 kcal; Białko ogółem: 114.96 g; Tłuszcz: 120.93 g; Węglowodany ogółem: 416.28 g; Sód: 3665.72 mg; suma cukrów prostych: 64.55 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 55.32 g; Błonnik pokarmowy: 29.00 g; Potas: 4318.36 mg; Wapń: 678.23 mg; Fosfor: 1668.84 mg; Magnez: 386.80 mg; Żelazo: 12.70 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z płatkami owsianymi 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek naturalny niesolony 100g (MLE),
  • Pasztet jana wieprzowy 50g (GLU, SOJ, SEL),
  • Miód 1szt.,
  • Sałata – liść,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata owocowa 250ml

II Śniadanie

  • Sok warzywny 200ml

Obiad

  • Zupa gulaszowa z mięsem drobiowym 350ml (GLU, SEL),
  • Pierogi leniwe 300g (GLU, JAJ, MLE),
  • Mus truskawkowy 100g,
  • Jogurt naturalny 1szt. (MLE),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Jajko gotowane 1szt. (JAJ),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Papryka 30g,
  • Ogórek b/s 30g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2774.01 kcal; Białko ogółem: 128.67 g; Tłuszcz: 99.94 g; Węglowodany ogółem: 362.75 g; Sód: 2464.23 mg; suma cukrów prostych: 73.84 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 51.72 g; Błonnik pokarmowy: 26.00 g; Potas: 3618.09 mg; Wapń: 1005.24 mg; Fosfor: 2089.34 mg; Magnez: 339.78 mg; Żelazo: 15.42 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z ryżem 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z tuńczyka 100g (JAJ, RYB),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Ogórek świeży 30g,
  • Pomidor 40g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Koktajl truskawkowy 200ml (MLE)

Obiad

  • Zupa kalafiorowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Kotlet meksykański 100g (GLU, JAJ),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z marchwi i selera 150g (MLE, SEL),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ogórek kiszony 40g,
  • Sałata- liść,
  • Kisiel z jabłkiem 200g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2362.96 kcal; Białko ogółem: 92.26 g; Tłuszcz: 94.59 g; Węglowodany ogółem: 317.60 g; Sód: 2962.63 mg; suma cukrów prostych: 57.96 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 44.23 g; Błonnik pokarmowy: 33.81 g; Potas: 4115.59 mg; Wapń: 629.69 mg; Fosfor: 1495.93 mg; Magnez: 345.71 mg; Żelazo: 13.47 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jęczmienną 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo zwykłe 40g (GLU),
  • Bułka graham 1 szt. (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jaj z natką pietruszki 100g (JAJ, MLE),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Pomidor 40g,
  • Ogórek świeży b/s 30g,
  • Kawa mleczna 250ml (GLU, MLE),

II Śniadanie

  • Koktajl wieloowocowy 200ml (MLE),

Obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem 350ml (GLU, SEL),
  • Ryba pieczona panierowana 100g (GLU, JAJ, RYB, SEL),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z kiszonej kapusty 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Sałatka jarzynowa 160g (MLE, SEL, GOR),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Papryka 30g,
  • Herbata ziołowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2778.18 kcal; Białko ogółem: 111.13 g; Tłuszcz: 128.58 g; Węglowodany ogółem: 329.20 g; Sód: 3004.38 mg; suma cukrów prostych: 46.77 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 46.57 g; Błonnik pokarmowy: 36.14 g; Potas: 4701.92 mg; Wapń: 887.56 mg; Fosfor: 1973.76 mg; Magnez: 377.61 mg; Żelazo: 17.54 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z płatkami owsianymi 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek z ziarnami i ziołami 80g (MLE)
  • , Miód 1szt.,
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU,DWU),
  • Ogórek świeży 30g,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Kakao 250ml (MLE),

II Śniadanie

  • Banan 1szt.

Obiad

  • Zupa krem z dyni z cynamonem 350ml (GLU, MLE),
  • Kopytka 300g (JAJ),
  • Sos mięsno – pomidorowy 200ml (GLU, MLE),
  • Surówka z białej kapusty 150g (MLE, GOR),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Ogórek kiszony 40g,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2890.61 kcal; Białko ogółem: 114.45 g; Tłuszcz: 118.78 g; Węglowodany ogółem: 369.68 g; Sód: 2452.17 mg; suma cukrów prostych: 63.64 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 55.81 g; Błonnik pokarmowy: 30.73 g; Potas: 4737.54 mg; Wapń: 1208.74 mg; Fosfor: 2080.77 mg; Magnez: 451.36 mg; Żelazo: 15.10 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z ryżem 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Serek wiejski 1szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ogórek świeży b/s 30g,
  • Rzodkiewka 30g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Gruszka 1szt.

Obiad

  • Barszcz czerwony 350ml (GLU, SEL),
  • Kurczak 100g w sosie porowym 100g (MLE),
  • Ziemniaki z pietruszką 200g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Jajko gotowane 1szt. (JAJ),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Pieczone warzywa z ziołami 100g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2287.92 kcal; Białko ogółem: 89.48 g; Tłuszcz: 90.70 g; Węglowodany ogółem: 311.15 g; Sód: 2592.75 mg; suma cukrów prostych: 41.06 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 40.50 g; Błonnik pokarmowy: 34.55 g; Potas: 4448.97 mg; Wapń: 447.18 mg; Fosfor: 1441.60 mg; Magnez: 329.48 mg; Żelazo: 13.77 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Parówka 1 szt. (GLU, SOJ)
  • , Ketchup 15g,
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Ogórek b/s 30g,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Sok warzywny 200 ml

Obiad

  • Zupa ziemniaczana 350ml (GLU, MLE, SEL, DWU),
  • Kurczak po chińsku 200g (GLU),
  • Ryż na sypko 200g,
  • Surówka Colesław 150g (MLE, GOR),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 100g (MLE),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Pomidor 40g,
  • Sałata- liść,
  • Papryka 30g,
  • Herbata owocowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2393.05 kcal; Białko ogółem: 94.24 g; Tłuszcz: 91.79 g; Węglowodany ogółem: 326.51 g; Sód: 3336.55 mg; suma cukrów prostych: 34.36 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 42.84 g; Błonnik pokarmowy: 31.39 g; Potas: 3716.15 mg; Wapń: 669.15 mg; Fosfor: 1472.38 mg; Magnez: 296.46 mg; Żelazo: 11.31 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jaglaną 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jajkiem, rybą i koperkiem 80g (JAJ, RYB,MLE),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Ogórek kiszony 40g,
  • Papryka 40g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Koktajl wiśniowy 200ml (MLE),

Obiad

  • Krupnik 350ml (GLU, SEL),
  • Klopsik faszerowany pieczarką 100g (GLU, JAJ, MLE),
  • Sos własny 100ml (GLU, SEL),
  • Ziemniaki z natką pietruszki 200g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Kurczak w galarecie 100g (SEL),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Pomidor 40g,
  • Ogórek b/s 30g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2779.27 kcal; Białko ogółem: 116.57 g; Tłuszcz: 123.34 g; Węglowodany ogółem: 331.64 g; Sód: 2907.07 mg; suma cukrów prostych: 35.68 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 54.39 g; Błonnik pokarmowy: 32.02 g; Potas: 4590.82 mg; Wapń: 838.00 mg; Fosfor: 2036.60 mg; Magnez: 417.38 mg; Żelazo: 18.42 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 350ml (MLE),
  • Pieczywo zwykłe 40g (GLU),
  • Bułka graham 1 szt. (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jaj z natką pietruszki 100g (JAJ, MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Pomidor 40g,
  • Ogórek b/s 30g,
  • Kawa mleczna 250ml (GLU, MLE),

II Śniadanie

  • Jogurt z musli 1szt. (MLE),

Obiad

  • Zupa jarzynowa z ziemniakami 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Ryba pieczona panierowana 100g (GLU, JAJ, RYB, SEL),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z białej kapusty 150g (MLE, GOR),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem 160g (GLU, MLE, DWU),
  • Pasztet jana wieprzowy 50g (GLU, SOJ, SEL),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Ogórek kiszony 40g,
  • Sałata- liść,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2813.75 kcal; Białko ogółem: 127.39 g; Tłuszcz: 122.44 g; Węglowodany ogółem: 332.24 g; Sód: 3413.00 mg; suma cukrów prostych: 50.76 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 53.02 g; Błonnik pokarmowy: 33.05 g; Potas: 5336.14 mg; Wapń: 1021.23 mg; Fosfor: 2167.66 mg; Magnez: 411.48 mg; Żelazo: 19.27 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jaglaną 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta warzywna 80g (SEL),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Papryka 30g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Koktajl truskawkowy 200ml (MLE),

Obiad

  • Zupa krem z buraka 350ml (GLU, SEL),
  • Ryż na sypko 200g,
  • Mus jabłkowy 100g,
  • Jogurt naturalny 1szt. (MLE),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt.(MLE),
  • Leczo z cukinią, dynią i kurczakiem 250g (GLU, SEL),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Dżem 1szt.,
  • Ogórek b/s 40g,
  • Herbata ziołowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2672.58 kcal; Białko ogółem: 92.83 g; Tłuszcz: 86.98 g; Węglowodany ogółem: 411.96 g; Sód: 3278.39 mg; suma cukrów prostych: 74.53 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 40.61 g; Błonnik pokarmowy: 35.96 g; Potas: 4190.68 mg; Wapń: 807.15 mg; Fosfor: 1598.81 mg; Magnez: 385.38 mg; Żelazo: 15.84 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z ryżem 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek z ziarnami i ziołami 100g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ogórek b/s 30g,
  • Pomidor 40g,
  • Kakao 250ml (MLE)

II Śniadanie

  • Sok warzywny 200 ml

Obiad

  • Zupa ziemniaczana 350ml (GLU, MLE, SEL, DWU),
  • Gulasz węgierski 250g (GLU, SEL),
  • Kasza jęczmienna 200g (GLU),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Jajko gotowane 1szt. (JAJ),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Pomidor 40g,
  • Ogórek kiszony 40g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2799.60 kcal; Białko ogółem: 110.60 g; Tłuszcz: 112.48 g; Węglowodany ogółem: 367.37 g; Sód: 3739.77 mg; suma cukrów prostych: 44.82 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 46.32 g; Błonnik pokarmowy: 33.27 g; Potas: 4057.46 mg; Wapń: 716.32 mg; Fosfor: 1841.72 mg; Magnez: 377.91 mg; Żelazo: 14.92 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt.(MLE),
  • Pasta z jajkiem, rybą i koperkiem 80g (JAJ, RYB, MLE),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Ogórek b/s 30g,
  • Papryka 40g,
  • Herbata owocowa 250ml

II Śniadanie

  • Serek homogenizowany 1szt. (MLE), Banan 1szt.

Obiad

  • Zupa koperkowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Karkówka pieczona 100g,
  • Sos chrzanowy 100g (MLE, DWU),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z buraczka 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Sałatka brokułowa z jajkiem 160g (JAJ, MLE, GOR),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Dżem 1szt.,
  • Pomidor 40g,
  • Sałata- liść,
  • Herbata ziołowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 3069.81 kcal; Białko ogółem: 124.26 g; Tłuszcz: 141.94 g; Węglowodany ogółem: 355.85 g; Sód: 2657.97 mg; suma cukrów prostych: 72.77 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 59.28 g; Błonnik pokarmowy: 32.88 g; Potas: 5645.67 mg; Wapń: 1021.53 mg; Fosfor: 2044.50 mg; Magnez: 421.98 mg; Żelazo: 18.78 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z płatkami owsianymi 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Pasztet jana wieprzowy 50g (GLU, SOJ, SEL),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Pomidor 40g,
  • Ogórek kiszony 40g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Sok marchwiowy 200ml

Obiad

  • Barszcz czerwony 350ml (GLU, SEL, DWU),
  • Schab w majeranku 100g,
  • Sos własny 100ml (GLU, SEL),
  • Ziemniaki z pietruszką 200g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek naturalny 50g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ogórek świeży 40g,
  • Kisiel z owocem 100g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2733.46 kcal; Białko ogółem: 115.26 g; Tłuszcz: 108.21 g; Węglowodany ogółem: 354.87 g; Sód: 3224.73 mg; suma cukrów prostych: 83.22 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 49.80 g; Błonnik pokarmowy: 32.35 g; Potas: 4737.60 mg; Wapń: 717.91 mg; Fosfor: 1822.66 mg; Magnez: 417.75 mg; Żelazo: 15.91 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jaj z natką pietruszki 100g (JAJ, MLE),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Papryka 30g,
  • Ogórek b/s 30g,
  • Kawa mleczna 250ml (GLU, MLE)

II Śniadanie

  • Gruszka 1szt.

Obiad

  • Krupnik zabielany z kaszy jęczmiennej 350ml (GLU,MLE,SEL),
  • Śledź w śmietanie 150g (RYB, MLE),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z kiszonego ogórka 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek naturalny 100g (MLE),
  • Dżem 1szt.,
  • Sałata – liść,
  • Papryka 30g,
  • Galaretka z owocami 100g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2385.98 kcal; Białko ogółem: 99.30 g; Tłuszcz: 86.76 g; Węglowodany ogółem: 328.05 g; Sód: 2127.08 mg; suma cukrów prostych: 60.07 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 41.45 g; Błonnik pokarmowy: 28.40 g; Potas: 3684.16 mg; Wapń: 907.21 mg; Fosfor: 1674.10 mg; Magnez: 306.84 mg; Żelazo: 13.34 mg;

Dieta podstawowa

luty 2024

Śniadanie

  • Zupa mleczna z płatkami owsianymi 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek ze szczypiorkiem 100g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Miód 1szt.,
  • Ogórek b/s 30g,
  • Pomidor 40g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Sok warzywny 200ml

Obiad

  • Zupa pomidorowa z ryżem 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Kawałki kurczaka 100g duszone w sosie brokułowym 180g (MLE),
  • Makaron penne 200g (GLU),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Sałatka z drobnym makaronem i ogórkiem 160g (GLU, MLE, DWU),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Pomidor 40g,
  • Herbata ziołowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 3103.11 kcal; Białko ogółem: 132.21 g; Tłuszcz: 112.15 g; Węglowodany ogółem: 422.06 g; Sód: 3818.17 mg; suma cukrów prostych: 50.74 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 51.77 g; Błonnik pokarmowy: 34.34 g; Potas: 4333.06 mg; Wapń: 878.85 mg; Fosfor: 2043.98 mg; Magnez: 418.69 mg; Żelazo: 14.97 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z ryżem 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z tuńczyka 50g (JAJ, RYB),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Pomidor 40g,
  • Ogórek kiszony 30g,
  • Herbata ziołowa 250ml

II Śniadanie

  • Koktajl wiśniowy 200ml (MLE),

Obiad

  • Zupa ogórkowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Stek z cebulą 100g (GLU, JAJ, SEL),
  • Ziemniaki z koperkiem 200g,
  • Surówka z marchwi i selera 150g (MLE, SEL),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ser żółty 20g (MLE),
  • Sałatka z surowych warzyw 100g,
  • Herbata owocowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2331.57 kcal; Białko ogółem: 84.26 g; Tłuszcz: 100.98 g; Węglowodany ogółem: 301.75 g; Sód: 3291.90 mg; suma cukrów prostych: 36.29 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 41.99 g; Błonnik pokarmowy: 31.76 g; Potas: 4097.63 mg; Wapń: 716.39 mg; Fosfor: 1509.73 mg; Magnez: 343.09 mg; Żelazo: 11.80 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jęczmienną 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jaj z natką pietruszki 100g (JAJ, MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Ogórek kiszony 30g,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata ziołowa 250ml

II Śniadanie

  • Kasza manna z musem owocowym 100g (GLU, MLE),

Obiad

  • Zupa koperkowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Karkówka pieczona 100g,
  • Sos chrzanowy 100g (MLE, DWU),
  • Ziemniaki z pietruszką 200g,
  • Surówka z selera 150g (SEL),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Ryba w galarecie 100g (RYB, SEL),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Banan 1szt.,
  • Papryka 30g,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2840.16 kcal; Białko ogółem: 119.69 g; Tłuszcz: 125.42 g; Węglowodany ogółem: 341.64 g; Sód: 2737.83 mg; suma cukrów prostych: 57.52 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 54.69 g; Błonnik pokarmowy: 35.01 g; Potas: 5235.01 mg; Wapń: 639.57 mg; Fosfor: 1946.18 mg; Magnez: 404.81 mg; Żelazo: 16.95 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jaglaną 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z tuńczyka 80g (JAJ, RYB),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Pomidor b/s 40g,
  • Papryka 30g,
  • Herbata ziołowa 250ml

II Śniadanie

  • Sok marchwiowy 200ml

Obiad

  • Zupa krem z dyni z cynamonem 350ml (GLU, MLE),
  • Gołąbki 120g (SEL),
  • Sos pomidorowy 100ml (GLU, MLE),
  • Ziemniaki 200g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek naturalny 100g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Miód 1szt.,
  • Rzodkiewka 30g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2430.72 kcal; Białko ogółem: 97.98 g; Tłuszcz: 95.98 g; Węglowodany ogółem: 323.56 g; Sód: 2750.70 mg; suma cukrów prostych: 46.90 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 44.03 g; Błonnik pokarmowy: 31.98 g; Potas: 4325.08 mg; Wapń: 568.54 mg; Fosfor: 1576.35 mg; Magnez: 354.87 mg; Żelazo: 13.97 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jęczmienną 350ml (GLU, MLE),
  • Bułka graham 1 szt. (GLU),
  • Pieczywo zwykłe 40g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek z ziarnami i ziołami 100g (MLE),
  • Miód 1szt.,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Papryka 30g,
  • Kakao 250ml (MLE)

II Śniadanie

  • Jabłko 1szt.

Obiad

  • Zupa ogórkowa 350ml (GLU, MLE, SEL),
  • Ryba panierowana pieczona 100g (GLU, JAJ, RYB, SEL),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Sałatka jarzynowa 160g (JAJ, SEL),
  • Ser żółty 40g (MLE),
  • Pomidor b/s 40g ,
  • Mandarynka 1 szt.,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2617.58 kcal; Białko ogółem: 108.53 g; Tłuszcz: 87.05 g; Węglowodany ogółem: 389.70 g; Sód: 2684.93 mg; suma cukrów prostych: 44.40 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 39.81 g; Błonnik pokarmowy: 42.90 g; Potas: 5945.88 mg; Wapń: 936.47 mg; Fosfor: 1984.04 mg; Magnez: 435.93 mg; Żelazo: 15.74 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Pasta z jajkiem, rybą i koperkiem 100g (JAJ, RYB, MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Ogórek świeży b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Sok marchwiowy 200ml

Obiad

  • Zupa gulaszowa z mięsem drobiowym 350g (GLU, SEL),
  • Pierogi leniwe 300g (GLU, JAJ, MLE),
  • Mus truskawkowy 100g,
  • Jogurt naturalny 1szt. (MLE),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Sałatka z sosem winegret 100g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2931.44 kcal; Białko ogółem: 125.43 g; Tłuszcz: 116.91 g; Węglowodany ogółem: 366.69 g; Sód: 2278.39 mg; suma cukrów prostych: 82.19 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 53.96 g; Błonnik pokarmowy: 24.99 g; Potas: 3244.50 mg; Wapń: 724.05 mg; Fosfor: 1792.24 mg; Magnez: 280.37 mg; Żelazo: 12.84 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z ryżem 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Jajko gotowane 1szt. (JAJ),
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Papryka 30g,
  • Jabłko 1szt.,
  • Kawa mleczna 250ml (GLU, MLE)

II Śniadanie

  • Serek homogenizowany owocowy 1szt. (MLE)

Obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem 350ml (GLU, SEL),
  • Kotlet meksykański 100g (GLU, JAJ),
  • Ziemniaki z koperkiem 200g,
  • Surówka z marchwi i selera 150g (MLE, SEL),
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Leczo z dynią i kurczakiem 250g (GLU, SEL),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2845.15 kcal; Białko ogółem: 121.27 g; Tłuszcz: 110.45 g; Węglowodany ogółem: 376.66 g; Sód: 2817.96 mg; suma cukrów prostych: 61.61 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 51.10 g; Błonnik pokarmowy: 37.48 g; Potas: 4960.25 mg; Wapń: 738.39 mg; Fosfor: 1906.65 mg; Magnez: 356.67 mg; Żelazo: 15.40 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z płatkami owsianymi 350ml (GLU, MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 20g (GLU, DWU),
  • Pasztet jana wieprzowy 50g (GLU, SOJ, SEL),
  • Serek twarogowy tartare 1szt. (MLE),
  • Ogórek kiszony 30g ,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

II Śniadanie

  • Koktajl owocowy 200ml (MLE),

Obiad

  • Barszcz czerwony z ziemniakami 350ml (GLU, SEL),
  • Kawałki kurczaka duszone w sosie jogurtowym 200g (MLE),
  • Makaron penne 200g (GLU),
  • Bukiet warzyw gotowanych na parze 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem 160g (GLU, MLE, DWU),
  • Wędlina wieprzowa 50g (GLU, DWU),
  • Dżem 1szt.,
  • Pomidor b/s 40g,
  • Herbata czarna 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2881.95 kcal; Białko ogółem: 129.81 g; Tłuszcz: 96.14 g; Węglowodany ogółem: 409.43 g; Sód: 3112.34 mg; suma cukrów prostych: 83.32 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 46.67 g; Błonnik pokarmowy: 38.42 g; Potas: 4996.54 mg; Wapń: 1143.74 mg; Fosfor: 2124.00 mg; Magnez: 474.38 mg; Żelazo: 17.34 mg;

Śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą jaglaną 350ml (MLE),
  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Twarożek z koperkiem 100g (MLE),
  • Wędlina wieprzowa 30g (GLU, DWU),
  • Dżem 1szt.,
  • Papryka 30g,
  • Herbata owocowa 250ml

II Śniadanie

  • Sok pomidorowy 200ml

Obiad

  • Krupnik 350ml (GLU, SEL),
  • Kotlet drobiowy panierowany pieczony 100g (GLU, JAJ),
  • Ziemniaki 200g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 150g,
  • Kompot wieloowocowy 250ml

Kolacja

  • Pieczywo mieszane 80g (GLU),
  • Pieczywo graham 30g (GLU),
  • Masło porcyjne 2szt. (MLE),
  • Ser twarogowy deliser 1szt. (MLE),
  • Ser żółty 40g (MLE),
  • Pomidor b/s 40g,
  • Budyń czekoladowy z sosem wiśniowym 100ml (MLE),
  • Herbata ziołowa 250ml

Wartości odżywcze

Energia: 2489.33 kcal; Białko ogółem: 105.27 g; Tłuszcz: 94.03 g; Węglowodany ogółem: 335.75 g; Sód: 2374.60 mg; suma cukrów prostych: 44.07 g; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 43.93 g; Błonnik pokarmowy: 32.91 g; Potas: 4566.12 mg; Wapń: 800.40 mg; Fosfor: 1770.83 mg; Magnez: 375.35 mg; Żelazo: 13.38mg;